Olen saanut aikanaan hyvää perusopetusta suomalaisella maaseudulla ja kannustavaa palautetta yli puoluerajojen, kun olemme sivukylän kouluja lakkauttaneet täällä. Säästöistä on tullut kiitosta, kun tämä on mahdollistanut kehittää kuntaa monipuolisemmin. Lapsetkin ovat myös kiittäneet, koska heillä on ollut mahdollisuus paremmin luoda verkostoja ja löytää kirkonkylältämme uusia harrastuksia. Ei se automaatio ole, että tämä johtaisi pahaan, vaikka vanhemmat sitä pelkäävät.

Näin ollen olisin valmis ajamaan Suomeen yli 50 000 asukkaan kuntakeskuksiin yhden suuren peruskoulun mallia. Samanaikaisesti, kun suuri ruokala palvelee kuntamme tulevia palveluiden järjestäjä, keittäjät voisivat tehdä samalla ruokapalveluita isossa yksikössä myös kaupungin työtä tekevälle henkilökunnalle. Tämä mahdollistaisi sen, että kansa saisi laajemminkin kansanterveyden kannalta hyvää ruokaa. En epäile hetkeäkään, etteikö tämä tällainen toimisi suurissakin kunnissa.

Kuljetukset voitaisiin järjestää jatkossa entiseen malliin, tämä mahdollistaisi niin taksialalla toimivan pienyrittäjän leivälle takuuta kuin linja-autoyhtiöille miellekkyyttä. Liian usein korostetaan sitä, että viikonloppuna on jouduttu taas ajamaan ja pelkäämään oman ihmishengen puolesta. Etenkin poikalapsista moni haaveilee autoiluun liittyvästä ammatista ja sehän olisi tärkeää nähdä työtä laajemminkin. Lisäksi selkeys siitä, mihin lapset viedään, on ehdottomasti tärkeää.

Vanhempien yhteistyö lastenkasvatuksessakin tulisi ihan eri tavalla huomioitua, kun ennen. Nythän puhutaan, kun tämä internetti on mahdollistanut myös lasten luoda verkostoja laajemminkin. Sitten kaverit olisivat todennäköisesti samassa koulussa ja näin kasvatuksellinen yhteistyö paranee.