Alkiolaisuus on Keskustan poliittisen ajatuksen ydin. Aate on nimetty suuren suomalaisen poliitikon ja vaikuttajan Santeri Alkion mukaan. Sen perusajatuksena oli olla sosialismin vastavoimana, olla kuitenkin köyhän asialla ja edistyksen puolella.

Alkio painotti, että edistystä ei pidä jarruttaa. Tämä viesti meidän pitäisi nykyaikanakin kuulla. Siinä missä menneinä vuosikymmeninä teimme puolueena yhteistyötä kansandemokraattien ja kommunistien kanssa, koska he olivat meidän laillamme köyhän asialla, nyt on tarkasteltava nykyhetkeä ja katsottava samalla tulevaisuuteen. Mitä alkiolaisuus voisi olla nykyaikana?

Mielestäni nykyajan edistys näkyy kehityksenä kollektiivisesta vastuusta yksilölliseen vastuuseen. Tässä mielessä edistys löytyy nykyisin oikeiston piiristä. Esitetty, kummalliseltakin tuntuva ajatus tulee sitä selvemmäksi, mitä tarkemmin näemme nykyhetken. Hyvinvointivaltio nosti köyhän kansan köyhyyden orjuudesta vapauteen, nyt sen on aika ottaa vastuuta omasta ja läheistensä elämästä.

Vapaus ja yksilön vastuu on aina ollut oikeiston tärkein arvo. Siksi nykyisen tilanteen tarkkaan arvioiden ja edistyksen suunnan havaiten meidän on puolueena seisottava porvarillisten kumppanipuolueidemme rinnalla. Vaikka edellisen hallituskauden yhteistyö Kokoomuksen kanssa näyttää heikentäneen Keskustan vaikutusmahdollisuuksia, uskon henkilökohtaisesti voittoon valitessamme edistyksen linjan.